Vánoční cukroví

11. září 2006 v 10:00 | Pegg |  Recepty a diety
Oříškové makronky
příprava cca 60 minut, 1 kousek cca 70 kalorií
asi 50 kousků: 400 g lískových oříšků
4 bílky, špetka soli
180 g cukru, 1 balení vanilkového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
Z oříšků odvážíme 220 g a najemno je umeleme. Zvolna rozšleháme bílky se solí a potom vyšleháme pevný sníh. Přitom postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr a šleháme, až se cukr zcela rozpustí. Sníh se musí lesknout a držet špičku.
Přimícháme mleté oříšky a skořici. Sněhovou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou hubičkou. Troubu předehřejeme na 150 oC.
Plech vyložíme papírem na pečení a stříkáme na něj kopečky o průměru 2-3 cm. Na každou makronku přitiskneme celý oříšek. Pečeme asi 20 minut dozlatova.
Pískové koláčky
příprava cca 40 minut, 1 kousek asi 85 kalorií
asi 50 kousků: 250 g másla
200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru
400 g polohrubé nebo hrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
Máslo rozpustíme, až je zlatavé a poté je necháme vychladnout. Ještě tekuté máslo ušleháme do pěny. Postupně přidáváme cukr, i vanilkový a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přimícháme mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Vytvoříme z něj bochánek, zabalíme jej do fólie a chladíme asi hodinu.
Troubu předehřejeme na 175 oC. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 3 cm a nakrájíme ho na plátky silné 5 mm. Koláčky poskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 15-20 minut. Okraje ještě horkých koláčků obalíme v cukru.
Dvoubarevné spirálky
asi 55 kousků : 300 g hl. mouky, 150 g cukru, 1 vejce
200 g chlazeného másla, 1 lžíce kakaového prášku
1-2 lžíce smetany ke šlehání
Na vál přesijeme mouku a cukr. Přidáme vejce a máslo a vypracujeme těsto. Do jedné poloviny zapracujeme kakao se smetanou. Obě těsta přikryjeme a 2 hodiny chladíme.
Z každého těsta vyválíme shodně velké obdélníky, položíme je na sebe a zavineme. Chladíme další hodinu.
Troubu předehřejeme na 180 oC. Roládu krájíme na plátky silné zhruba 5 mm. Na plechu vyloženém papírem na pečení pečeme zhruba 10 minut.
Meruňkové konfety
příprava cca 20 minut, sušení 12 hodin, 1 ks 70 kalorií
50 kousků : 350 g sušených meruňek, 300 g surové marcipánové hmoty
3 cl pomerančového likéru, 150 g moučkového cukru
3 lžíce pomerančové zavařeniny, 2 chem. neošetřené pomeranče
150 g cukru
Meruňky spaříme vroucí vodou a osušíme. Marcipán a meruňky jemně nakrájíme. Promícháme s likérem, přikryjeme a dáme 2 hodiny rozležet.
Zavařeninu utřeme s cukrem. Přidáme meruňky s marcipánem a vypracujeme hladkou hmotu.
Pomeranče spaříme vroucí vodou a otřeme. Ostrouháme kůru a promícháme ji s cukrem. Z marcipánové hmoty s meruňkami utvoříme kuličky a obalíme je v pomerančovém cukru.
Kuličky dáme do papírových košíčků, případně je obalíme celofánem a převážeme zlatou nití.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sisi Sisi | Web | 28. října 2006 v 18:14 | Reagovat

to jsi zkopírovala co?

2 Pegg Pegg | 28. října 2006 v 18:15 | Reagovat

Ne, mám to opsaný ze svý kuchařky, sbírám recepty

3 Pegg Pegg | 28. října 2006 v 18:15 | Reagovat

Tyhle mám od mámy

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.